Alergija na kravlje mlijeko u djetinjstvu povezana sa slabijim kostima


Alergija na kravlje mlijeko u djetinjstvu povezana sa slabijim kostima

Djeca koja su alergična na kravlje mlijeko mogu imati slabije kosti od djece s drugim alergijama na hranu, ukazuje nova studija. Inače, alergija na kravlje mlijeko je najčešća alergija na hranu u djetinjstvu, a javlja se u oko 3 posto djece. Glavna terapija za liječenje alergije na kravlje mlijeko je uklanjanje kravljeg mlijeka i mliječnih proizvoda iz prehrane, što može imati posljedice po kosti jer je ono glavni izvor kalcija koji djeca trebaju za izgradnju jakih kostiju.

Ova studija je uočila manju mineralnu gustoću kostiju u 6 posto djece s dugotrajnom alergijom na mlijeko. Inače, djeca predpubertetske dobi s trajnom alergijom na kravlje mlijeko imaju manju mineralnu gostoću kostiju i unos kalcija nego djeca s drugim alergijama na hranu.

Svakako treba istaknuti da uočeno smanjenje mineralne gustoće kostiju nije bilo tako veliko da bi značajno povećavalo rizik od prijeloma kostiju.

Također, treba spomenuti da u većine djece s alergijom na kravlje mlijeko, u njih 85 posto, alergija prestaje nakon treće godine života, no u oko 15 posto njih traje do tinejdžerske dobi. Djeca koja ne dosegnu vrhunac koštane mase imaju veći rizik od osteoporoze kasnije u životu.

Inače, od ranije je poznato da je dugogodišnja alergija na kravlje mlijeko u odraslih osoba povezana s manjom mineralnom gustoćom kostiju.

Smatra se da djeca s alergijom na kravlje mlijeko trebaju nadoknaditi kalcij iz kravljeg mlijeka pomoću alternativnih izvora kalcija kao što su sojino, bademovo i rižino mlijeko te sok od naranče s dodatkom kalcija. Jednako tako, preporučljivo je da se njihovi roditelji savjetuju s nutricionistom kako da se poveća unos kalcija i vitamina D.

Izvor:
Pediatrics