Alergije češće u djece s autizmom


Alergije češće u djece s autizmom

Izgleda da su djeca s autizmom u odnosu na zdravu djecu sklonija razvoju respiratornih alergija i alergijskih reakcija na koži, te alergije na hranu, ukazuje američka studija u kojoj je sudjelovalo gotovo 200.000 djece u dobi od 3 do 17 godina. 

Djeca s autizmom imaju dva puta veći rizik od alergije na hranu, 50 posto veći riizk od alergijske reakcije na koži i 28 posto veći rizik od respiratorne alergije.

Trenutno nije jasno postoji li zajednički uzrok tih stanja. Smatra se da bi dodatna istraživanja trebala utvrditi postoji li uzročni odnos između autizma i alergije, ili nešto drugo uzrokuje oba stanja.

Također, smatra se da bi roditelji i liječnici trebali biti svjesni povećane prevalencije alergije u djece s poremećajima autističnog spektra, i to posebno u male djece koja možda neće moći dobro opisati svoje zdravstvene tegobe.

Poremećaji autističnog spektra (ASDs) su neurorazvojni poremećaji koji su u proteklih nekoliko desetljeća stalno u porastu. U SAD-u 1 od 59 djece ima spomenuti poremećaj. Oboljeli od poremećaja autističnog spektra obično imaju poteškoće s društvenim interakcijama, jezikom i komunikacijom, a također su skloniji ponavljajućem ponašanju.

Izvor:
JAMA Network Open