Antioksidansi smanjuju rizik od agresivnog oblika raka prostate


Antioksidansi smanjuju rizik od agresivnog oblika raka prostate

Prema rezultatima istraživanja provedenog u SAD-u na gotovo 1.900 muškaraca, oboljeli od raka prostate, koji su prije dijagnoze redovito konzumirali hranu bogatu flavonoidima, imaju za 25 posto manji rizik da će im biti dijagnosticiran agresivni oblik raka prostate.

Glavni izvori flavonoida za sudionike u istraživanju bili su zeleni i crni čaj, naranča, grejp, jagode, luk, kupus, kelj i brokula.

Inače, flavonoidi se osim u voću i povrću mogu naći i u vinu i kakau.

Prepostavlja se da antioksidansi mogu smanjiti rizik od raka zahvaljujući svojem protuupalnom i antioksidativnom djelovanju.

Također, pokazalo se da su pušači i muškarci mlađi od 65 godina, imali najviše koristi od konzumiranja voća i povrća.

Izvor:
American Association for Cancer Research PR