Britanci preporučuju CA-125 test za što ranije otkrivanje raka jajnika


Britanci preporučuju CA-125 test za što ranije otkrivanje raka jajnika

Nove smjernice koje je izdao britanski National Institute for Health and Clinical Excellence (NICE) sugeriraju liječnicima opće prakse da naprave CA-125 krvni test kod žena koje imaju dugotrajne simptome koji upućuju na rak jajnika, kako bi se poboljšalo rano otkrivanje raka jajnika te smanjila smrtnost od raka jajnika.

Naime NICE preporučuje da žene, osobito one u dobi od 50 ili više godina, koje već duže vrijeme imaju simptome poput nadutosti, osjećaja punine usprkos činjenici da ne jedu puno, boli u trbuhu ili zdjelici i/ili učestalog mokrenja, treba testirati da se vidi imaju li povišenu razinu CA 125 (karcinomski antigen 125).

Pozitivan rezultat na testu indikacija je za transvaginalni ultrazvuk pomoću kojega liječnik provjerava veličinu, oblik i konfiguraciju jajnika.

Poznato je da se rak jajnika često naziva "tihim ubojicom" jer su njegovi simptomi često nejasni te se mogu zamjeniti sa drugim stanjima kao što je sindrom iritabilnog crijeva.

U Velikoj Britaniji se svake godine dijagnosticira gotovo 7.000 novih slučajeva raka jajnika. Nažalost skoro dvije trećine tih žena neće živjeti dulje od pet godina od postavljanja dijagnoze raka jajnika.

Što se rak jajnika ranije otkrije to je uspješnost njegova liječenja bolja.

Izvor:
MedWire News