Čak i male količine sladića povisuju krvni tlak


Čak i male količine sladića povisuju krvni tlak

Poznato je da velike količine sladića uzrokuju visok krvni tlak ili hipertenziju. No, nova studija je pokazala da čak i male količine sladića povisuju krvni tlak. Pojedinci koji najjače reagiraju pokazuju i znakove opterećenja srca.

Sladić ili slatki korijen se proizvodi od korijena biljaka vrste Glycyrrhiza i koristi se kao biljni lijek. Međutim, poznato je da konzumacija sladića može povisiti i krvni tlak. To je uglavnom zbog tvari koja se zove glicirizinska kiselina koja utječe na ravnotežu tekućine u tijelu djelovanjem na enzim u bubregu. Visoki krvni tlak pak povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Nije lako znati koliko glicirizinske kiseline ima u sladiću koji konzumirate, jer njezina koncentracija u različitim proizvodima od sladića uvelike varira. Ova varijacija može ovisiti o čimbenicima kao što su podrijetlo, uvjeti skladištenja i vrsta korijena sladića. Osim toga, količina glicirizinske kiseline nije naznačena na mnogim proizvodima.

Ovo istraživanje pokazalo je da dnevni unos sladića koji sadrži 100 mg glicirizinske kiseline povisuje krvni tlak kod mladih zdravih ljudi. Ovakav učinak dosada nije uočen za tako male količine sladića.

Izvor:
The American Journal of Clinical Nutrition