Djeca s ekcemom imaju veću vjerojatnost da će imati alergijski kontaktni dermatitis


Djeca s ekcemom imaju veću vjerojatnost da će imati alergijski kontaktni dermatitis

Rezultati nove studije pokazali su da djeca s atopijskim dermatitisom imaju značajno veća vjerojatnost da će imati dulju povijest dermatitisa od one bez ekcema, da su posjećivala više davatelja usluga, da imaju više od jednog PPT rezultata, te da imaju generaliziraniju distribuciju dermatitisa.

Pacijenti mogu imati atopijski dermatitis i alergijski kontaktni dermatitis u isto vrijeme, a sve to izgleda isto. Također, cjelokupni ekcem može izgledati vrlo ozbiljno, no nakon što se ukloni alergijska komponenta, ekcem se čini mnogo lakšim za tretiranje.

Budući da i alergijski kontaktni dermatitis i atopijski dermatitis (AD) imaju sličnu kliničku prezentaciju i karakterizirani su spongiotičnim dermatitisom na biopsiji kože, mnoga djeca s atopijskim dermatitisom se ne upućuju na patch test, a alergijski kontaktni dermatitis se nedovoljno dijagnosticira.

Smatra se da djeca s atopijskim dermatitisom imaju znatno veću vjerojatnost da će imati PPT reakcije i treba ih uputiti na procjenu alergijskog kontaktnog dermatitisa i napraviti patch test.

Izvor:
Journal of the American Academy of Dermatology