Home / Vijesti / Dječje virusne infekcije mogu potaknuti razvoj multiple skleroze

Dječje virusne infekcije mogu potaknuti razvoj multiple skleroze

Dječje virusne infekcije mogu potaknuti razvoj multiple skleroze

Prolazne virusne infekcije mozga u djetinjstvu mogu dovesti do razvoj autoimunih stanja kao što je multipla skleroza, kasnije u životu, ukazuje nova studija koju su proveli švicarski znanstvenici s University of Geneva i Geneva University Hospitals. 

Inače, nedavna istraživanja su pokazala da je multipla skleroza najčešća neurološka autoimuna bolest među mladim ljudima diljem svijeta.

Unatoč činjenici da multipla skleroza može biti vrlo teška bolest i da utječe na velik broj ljudi diljem svijeta, znanstvenici još uvijek nisu sigurni što ju uzrokuje.

Od ranije je poznato da izloženost virusima, kao što je Epstein-Barr virus (EBV), može povećati rizik od razvoja multiple skleroze, ali istraživanja nisu pokazala jasnu vezu. Drugi mikroorganizmi koji mogu imati ulogu u nastanku multiple skleroze uključuju humani virus herpesa tipa 6 (HHV6) i bakteriju Mycoplasma pneumoniae koja je najčešći uzročnik upale pluća u djece školskoga uzrasta.

Izvor:
Science Translational Medicine

15 godina zdravstvenog portala Cybermed.hr
Revija za zdravlje
Prijava za newsletter

Anketa

Je li dvojni angažman liječnika u sustavu javnog zdravstva i privatnoj praksi koruptivna praksa i primjer sukoba interesa?

Ljekovito bilje