Dobra kontrola krvnog tlaka mogla bi spriječiti miome maternice


Dobra kontrola krvnog tlaka mogla bi spriječiti miome maternice

Održavanje krvnog tlaka pod kontrolom moglo bi biti ključno za žene u prevenciji mioma maternice, pokazuje novo istraživanje. Naime, žene srednje životne dobi imale su 37% manju vjerojatnost da će razviti ove bolne izrasline ako su svoj visoki krvni tlak liječile.

S druge strane, pacijentice s novonastalom hipertenzijom imale su 45% veći rizik od novoprijavljenih fibroida (mioma) maternice.

Fibroidi maternice su benigni, ali bolni tumori koji nastaju u maternici i pogađaju do 80% žena u dobi od 50 godina. Fibroidi mogu izazvati bol i krvarenje, ali trenutno nema poznatih načina za njihovu prevenciju.

Valja istaknuti, da su žene koje su liječile svoj visoki krvni tlak jednom posebnom skupinom lijekova, zvanim ACE inhibitori, doživjele pad rizika od razvoja fibroida za 48 posto.

Točne veze između krvnog tlaka i rizika od mioma nisu jasne, no ako su veze uzročne, upotreba antihipertenzivnih lijekova tamo gdje je indicirano može predstavljati priliku za prevenciju razvoja mioma u ovoj visokorizičnoj životnoj fazi.

Izvor:
JAMA Network Open