Dodaci kalcija povezani s rizikom od bubrežnih kamenaca


Dodaci kalcija povezani s rizikom od bubrežnih kamenaca

Istraživanje u kojem je sudjelovalo više od 2.000 pacijenata pokazalo je da su osobe s poviješću bubrežnih kamenaca izložene većem riziku od njihova recidiva ukoliko uzimaju dodatke kalcija.

Inače, većina bubrežnih kamenaca su kalcijski kamenci, oko 80 posto, uglavnom u obliku kalcijeva oksalata. Visoke razine oksalata mogu se naći u određenom voću i povrću kao i u orašastim plodovima i čokoladi. Isto tako i jetra proizvodi oksalate. Prehrana, visoke doze vitamina D, neki kirurški zahvati i nekoliko različitih metaboličkih poremećaja mogu povećati koncentraciju kalcija i oksalata u urinu (mokraći). Kalcijski bubrežni kamenci mogu biti i u obliku kalcijevog fosfata.

Također, treba spomenuti da se pokazalo da uzimanje dodataka kalcija doprinosi bržem stvaranju novih bubrežnih kamenaca.

Smatra se da osobe koje su sklone stvaranju bubrežnih kamenaca trebaju smanjiti unos kalcija, posebice dodataka kalcija.

Jednako tako, osobe koje su sklone stvaranju bubrežnih kamenaca ne trebaju smetnuti s uma da je izuzetno bitno da svaki dan piju dovoljne količine tekućine, 2 do 3 litre. Također, potrebno je smanjiti i unos natrija, obzirom da natrij uzrokuje pojačano izlučivanje kalcija u mokraću.

Izvor:
American Society of Nephrology meeting, San Diego 2015