Duljina spavanja može utjecati na plodnost u muškaraca


Duljina spavanja može utjecati na plodnost u muškaraca

Premalo ili previše sna može negativno utjecati na sposobnost muškarca da oplodi svoju partnericu, ukazuje nova studija. Smatra se da je 7 do 8 sati sna tijekom noći idealno vrijeme trajanja spavanja. Problemi s plodnošću uočeni su u muškaraca koji su tijekom noći spavali manje od 6 sati, ili više od 9 sati, naime, njihove partnerice su imale 42 posto manju vjerojatnost da će zatrudnjeti.

Pretpostavlja se da je uzrok navedenog problema s plodnošću najvjerojatnije hormonalan. Poznato je da je testosteron presudan za razmnožavanje te da do većine njegovog dnevnog lučenja kod muškaraca dolazi tijekom sna. Nekoliko prethodnih istraživanja je povezalo ukupno vrijeme spavanja s razinom testosterona u krvi.

Također, treba spomenuti da su neka druga istraživanja pokazala da svaki stres može negativno utjecati, kako na plodnost muškaraca, tako i na plodnost žena.

Jednako tako, valja imati na umu da i prehrana može utjecati na plodnost muškaraca. Naime, muškarci koji jedu više voća i povrća imaju bolju proizvodnju spermija nego muškarci koji većinom konzumiraju meso i masti. Također, muškarci sa zdravom tjelesnom težinom obično imaju bolju plodnost.

Izvor:
American Society for Reproductive Medicine's annual meeting