Eksperimentalni lijek mogao bi ublažiti konstipaciju povezanu s Parkinsonovom bolešću


Eksperimentalni lijek mogao bi ublažiti konstipaciju povezanu s Parkinsonovom bolešću

Eksperimentalni lijek mogao bi pomoći osobama s Parkinsonovom bolešću da pronađu olakšanje od stalne konstipacije ili zatvora -- uobičajene i problematične značajke ove bolesti.

U ispitivanju koje je uključivalo 150 ljudi s Parkinsonovom bolešću i kroničnim zatvorom, pokazalo se da su pacijenti koji su uzimali eksperimentalni lijek ENT-01 nekoliko tjedana, u prosjeku s manje od jedne stolice tjedno prešli na tri stolice tjedno.

Inače, Parkinsonova bolest, uključuje abnormalno nakupljanje proteina zvanog alfa-sinuklein u neuronima (živčanim stanicama) u mozgu. Tijekom vremena, mozak gubi stanice koje proizvode dopamin, kemijski spoj koji pomaže regulirati kretanje i emocionalne reakcije.

Osobe s Parkinsonovom bolešću razvijaju široku lepezu simptoma, od poremećaja spavanja do problema s pamćenjem i razmišljanjem, do depresije, tjeskobe i halucinacija te drugih simptoma psihoze. Kronični zatvor često je prvi znak koji se pojavljuje, i javlja se mnogo godina prije problema s kretanjem.

Smatra se, da Parkinsonova bolest zapravo započinje u crijevima, s alfa-sinukleinom koji se abnormalno nakuplja u crijevnim neuronima, ometajući njihovu funkcionalnost, mnogo prije nego što se proširi na mozak.

Laboratorijska istraživanja pokazala su da lijek ENT-01 istiskuje alfa-sinuklein koji se nakuplja na membranama živčanih stanica, što može vratiti normalnu aktivnost stanica.

Izvor:
Annals of Internal Medicine