Erekcijska disfunkcija povezana sa sindromom nemirnih nogu


Erekcijska disfunkcija povezana sa sindromom nemirnih nogu

Prema rezultatima istraživanja provedenog na više od 11.000 ispitanika prosječne dobi od 64 godine, izgleda da su muškarci koji imaju sindrom nemirnih nogu, izloženi većem riziku od razvoja erekcijske disfunkcije (impotencije).

Osnova za ovo istraživanje bilo je ranije istraživanje provedeno od strane znanstvenika s Harvard University koje je pokazalo da je erekcijska disfunkcija češća kod muškaraca starije životne dobi sa sindromom nemirnih nogu. Jednako tako što su simptomi poremećaja spavanja bili češći, rizik od erekcijske disfunkcije bio je veći.

Tako je ovo istraživanje pokazalo da muškarci sa sindromom nemirnih nogu imaju 50 posto veći rizik da će postati impotentni nego muškarci koji nemaju sindrom nemirnih nogu.

Kod muškaraca sa sindromom nemirnih nogu koji su imali simptome tog sindroma i do 14 puta mjesečno rizik od impotencije bio je 68 posto veći.

Znanstvenici pretpostavljaju da je mehanizam na kojem se temelji povezanost sindroma nemirnih nogu i erekcijske disfunkcije uzrokovan hipofunkcioniranjem dopamina u središnjem živčanom sustavu, koji je inače povezan s oba stanja.

Također treba istaknuti da pušenje te konzumiranje alkohola i kofeina može pogoršati simptome sindroma nemirnih nogu.

Izvor:
SLEEP 2011