Funkcija jetre može imati ulogu u patofiziologiji Alzheimerove bolesti


Funkcija jetre može imati ulogu u patofiziologiji Alzheimerove bolesti

Prema rezultatima nove studije, promjenjeni markeri funkcije jetre povezani su s dijagnozom Alzheimerove bolesti te oslabljenim pamćenjem i izvršnim funkcijama.  Inače, sve je više dokaza koji ukazuju da oboljeli od Alzheimerove bolesti imaju metaboličku disfunkciju.

Varijable izloženosti uključivale su pet serumskih markera funkcije jetre - ukupni bilirubin, albumin, alkalnu fosfatazu, alanin aminotransferazu i aspartat aminotransferazu.

Rezultati su pokazali da su povišeni omjer aspartat aminotransferaze (AST) u odnosu na alanin aminotransferazu (ALT) i snižene razine ALT-a povezani s dijagnozom Alzheimerove bolesti i slabijim kognitivnim funkcijama.

Jednako tako, niža razina ALT-a bila je povezana s pojačanim odlaganjem amiloida, smanjenjem metabolizma glukoze u mozgu i većom atrofijom mozga.

Smatra se da su ovi rezultati prvi koji pokazuju povezanost perifernih markera funkcioniranja jetre s središnjim biomarkerima povezanima s Alzheimerovom bolesti. Iako ovi rezultati sugeriraju važnu ulogu funkcioniranja jetre u patofiziološkim karakteristikama Alzheimerove bolesti, uzročni putovi ostaju i dalje nepoznati.

Izvor:
JAMA Network Open