Genetski test urina pokazuje potencijal za rano otkrivanje raka mokraćnog mjehura


Genetski test urina pokazuje potencijal za rano otkrivanje raka mokraćnog mjehura

Međunarodni tim znanstvenika identificirao je mutacije u deset gena koje bi mogle predvidjeti najčešći tip raka mokraćnog mjehura do 12 godina prije dijagnoze. Rak mokraćnog mjehura nije rijetka bolest, naime, on je peti najčešći rak u Europskoj uniji (EU).

Samo oko polovice onih kojima je dijagnosticirana uznapredovala bolest preživjet će više od pet godina, uglavnom zbog kasne dijagnoze i recidiva bolesti. Nasuprot tome, ako se njihov rak otkrije u ranoj fazi, više od 80% pacijenata preživi najmanje pet godina.

Dijagnoza raka mokraćnog mjehura oslanja se na skupe i invazivne postupke kao što je cistoskopija. Jednostavniji test urina koji bi mogao točno dijagnosticirati, pa čak i predvidjeti vjerojatnost raka godinama unaprijed, mogao bi pomoći da se više karcinoma uoči u ranoj fazi i izbjegnu nepotrebne cistoskopije kod zdravih pacijenata.

Testovi urina za mutacije u deset gena mogli bi omogućiti rutinski probir za visokorizične skupine, kao što su pušači ili oni koji su tijekom svog rada izloženi poznatim karcinogenima mokraćnog mjehura. Ova vrsta testa također bi se mogla koristiti kada pacijenti dođu svojim liječnicima s krvlju u urinu, kako bi se smanjio broj nepotrebnih cistoskopija. 

Izvor:
European Association of Urology (EAU) - annual congress