Home / Centri A-Z / Rak mokraćnog mjehura

Rak mokraćnog mjehura

  • Forum
  • FAQ
  • Kviz
  • Dijagnostički test
Rak mokraćnog mjehura

Što je rak mokraćnog mjehura?

Rak mokraćnog mjehura najčešći je karcinom urinarnog sustava, s vrhuncem pojavnosti u sedmom desetljeću. Tri puta je češći u muškaraca nego u žena, a žene imaju lošiji ishod liječenja. Po učestalosti, rak mokraćnog mjehura se ubraja u četvrti najčešći karcinom u muškaraca i osmi najčešći karcinom u žena.

Histološki se rak mokraćnog mjehura dijeli na rak prijelaznog epitela, rak pločastih stanica, adenokarcinom i rak malih stanica.

Povezano s rakom mokraćnog mjehura

Određivanje genskog profila tumora pomaže liječnicima da točnije dijagnosticiraju subtipove tumora, predvide njihovo ponašanje te im olakšava izbor ciljane terapije. U biti, ako znamo koji su geni promijenjeni u nekom tipu tumora, možemo dati lijek koji specifično blokira posljedice genskih promjena (npr. promijenjene signalne putove) i tako liječimo terapijom koja ima veću vjerojatnost da će biti učinkovita i uz manju vjerojatnost da će se izazvati ozbiljnije nuspojave. 

Osjećaj suhih usta medicinski se naziva kserostomia. Uzroci kserostomije su brojni, a vrlo često je uzrok stvarni manjak sline ili pak promjene u njezinu sastavu od kojih pati i 20-tak posto ljudi u razvijenim zemljama.

15 godina zdravstvenog portala Cybermed.hr
Revija za zdravlje
Prijava za newsletter

Anketa

Je li dvojni angažman liječnika u sustavu javnog zdravstva i privatnoj praksi koruptivna praksa i primjer sukoba interesa?

Ljekovito bilje