Gotovo 17 posto parova u Hrvatskoj neplodno


Gotovo 17 posto parova u Hrvatskoj neplodno

Danas je započeo Međunarodni brijunski kongres o humanoj reprodukciji u organizaciji Hrvatskog društva za ginekološku endokrinologiju i humanu reprodukciju te Hrvatskog liječničkog zbora. Na kongresu je istaknuto da gotovo 17 posto parova u Hrvatskoj ima problema s neplodnošću, a kada se tome pridoda i brojne mlade ljude koji iseljavaju iz zemlje, prilično negativna demografska slika uopće nije začuđujuća.

Također, spomenuto je da se prije 35 godina uspješnost in vitro oplodnje (IVF) kretala od 2 do 5 posto, dok je danas gotovo 10 puta veća. Uzrok dugotrajne neplodnosti u 80 posto slučajeva liječi se metodama in vitro oplodnje (IVF) / intracitoplazmičnim ubrizgavanjem sperme (ICSI).

"U Hrvatskoj se godišnje izvodi 7.500 različitih postupaka medicinske potpomognute oplodnje (MPO), od čega su 5.500 postupaka (IVF)/(ICSI), koji su najsloženije i najuspješnije metode. Rezultate treba prikazati zasebno za svaku metodu jer se one bitno razlikuju. Uspjeh ovisi o dobi žene, tj. o broju zametaka koji se prenose u maternicu, a prikazuje se kao omjer kliničke trudnoće (CPR) ili živorođenosti, tj. porođaja (LBR) u odnosu na embrio transfer (ET). Hrvatski rezultati za 2015. godinu u skladu su s europskim prosjekom i s obzirom na okolnosti možemo biti vrlo zadovoljni" izjavio je prof. dr. sc. Velimir Šimunić, predsjednik Nacionalnog povjerenstva za MPO pri Ministarstvu zdravstva.

Prema prof. dr. sc. Dinki Pavičić Baldani, u Hrvatskoj se godišnje rodi oko 1.200 djece zahvaljujući jednoj od metoda MPO-a, te se stoga smatra da je u planiranje nacionalne natalitetne politike vrlo važno uključiti stručnjake iz područja humane reprodukcije. Jednako tako, dodala je da kako bi se pomoglo mnogim parovima da postanu roditelji, potrebno je ulagati u medicinsko potpomognutu oplodnju, sigurnost pacijenata, kontinuiranu obuku i razmjenu iskustva s vrhunskim inozemnim stručnjacima.

Inače, tijekom četiriju kongresnih dana, vrhunski stručnjaci iz područja humane reprodukcije, ginekološke endokrinologije i embriologije raspravljat će o najnovijim spoznajama iz spomenutih područja.

Izvor:
Međunarodni brijunski kongres o humanoj reprodukciji PR