Hipertenzija u djetinjstvu često dovodi do visokog krvnog tlaka u odrasloj dobi


Hipertenzija u djetinjstvu često dovodi do visokog krvnog tlaka u odrasloj dobi

Visoki krvni tlak (hipertenzija) u djece nije neuobičajen, a istraživanja pokazuju da može dovesti do visokog krvnog tlaka u odrasloj dobi, kao i problema sa srcem, krvnim žilama i bubrezima.

Procjenjuje se da 2-5% djece ima hipertenziju ili visoki krvni tlak, a primarna hipertenzija - što ukazuje da nije uzrokovana temeljnim zdravstvenim stanjem - sada je najčešći tip visokog krvnog tlaka u djece, osobito u adolescenata.

Početak primarne hipertenzije u djetinjstvu nije benigno stanje. Ovo je zdravstveni problem koji je često pojačan načinom života i ponašanjem, od kojih se mnoga mogu promijeniti. Budući da djeca s visokim krvnim tlakom imaju tendenciju zadržati visoki krvni tlak u odrasloj dobi, dijagnosticiranje i odgovarajuće liječenje visokog krvnog tlaka u mladosti je imperativ kako bi se osiguralo poboljšano životno zdravlje što je ranije moguće.

Neki čimbenici koji mogu pridonijeti visokom krvnom tlaku u djece ne mogu se mijenjati, poput genetike, niske porođajne težine, pa čak i izloženosti okolišu. Jedna velika studija provedena u Kini otkrila je povezanost između onečišćenja zraka i povećanog rizika od abnormalnog krvnog tlaka.

Postoje neki značajni čimbenici rizika za visoki krvni tlak koji se mogu modificirati kako bi se poboljšala razina krvnog tlaka, uključujući pretilost, tjelesnu aktivnost i ključni čimbenik - prehranu. Nedavna meta-analiza 18 studija s visokokvalitetnim podacima o unosu natrija i krvnom tlaku otkrila je da se očitanja sistoličkog krvnog tlaka povećavaju za 0,8 mm Hg, a razine dijastoličkog krvnog tlaka povećavaju se za 0,7 mm Hg za svaki dodatni jedan gram dnevnog unosa natrija. To je zabrinjavajuće jer je unos natrija u prehrani djece u SAD-u iznad preporučenih prehrambenih smjernica.

Stoga, zdrav način života u djetinjstvu može biti od velike pomoći u smanjenju rizika od razvoja hipertenzije u mladosti. Važne su preventivne mjere za obitelji koje promiču zdrave stilove života kod djece, kao što su zdrava prehrana, poticanje tjelesne aktivnosti koja dovodi do poboljšanja tjelesne spremnosti i zdravog sna te izbjegavanje razvoja pretilosti. Redovito praćenje krvnog tlaka od strane liječnika je također važno.

Inače, djetetov krvni tlak treba provjeriti najmanje tri različita dana koristeći odgovarajuće tehnike mjerenja.

Izvor:
Hypertension