Humanitarna akcija "3P - pokretom protiv Parkinsona"


Humanitarna akcija "3P - pokretom protiv Parkinsona"

Udruga "Parkinson i mi" prvi puta ove godine organizira humanitarnu akciju "3P - pokretom protiv Parkinsona" koja će se održati sutra na jezeru Bundek, od 9 do 15 sati. Svrha događaja je dati potporu oboljelima od ove teške i progresivne bolesti, naglasiti važnost provođenja fizikalne terapije te osvijestiti cjelokupnu javnost o ovim brzorastućim problemima današnjice koji su veliki teret i obitelji i zdravstvenom sustavu i socijalnoj skrbi, jer pravog lijeka za izlječenje nema, a bolest polako, ali sigurno uzima svoj danak.

Procjenjuje se da u Hrvatskoj ima oko 15-20.000 oboljelih od Parkinsonove bolesti, a novooboljeli se sa velikom strahom i beznađem susreću s ovom neprijatnom dijagnozom.

U mnogim istraživanjima utvrđeno je da fizikalna terapija i stalna psihofizička aktivnost pomažu oboljelima od Parkinsonove bolesti gotovo isto kao i lijekovi za ublažavanje simptoma.

Namjera ove humanitarne akcije je potaknuti mjerodavne u zdravstvu da fizikalnu terapiju za Parkinsonove bolesnike uključe u redovitu propisivanu terapiju na teret Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO).

Tijekom odvijanja humanitarne akcije članovi Udruge će posjetiteljima dijeliti informativne materijale o Parkinsonovoj bolesti, prehrani, vježbama te prodavati prigodne proizvode za Udrugu: majice s tulipanom, torbe, narukvice, privjeske te odgovarati na pitanja građana.