HZZO obilježava Svjetski dan borbe protiv Alzheimerove bolesti


HZZO obilježava Svjetski dan borbe protiv Alzheimerove bolesti

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) danas obilježava Svjetski dan borbe protiv Alzheimerove bolesti, s ciljem kvalitetnijeg liječenja i skrbi za oboljele od Alzheimerove bolesti. HZZO je na svoje liste lijekova prije tri dana po prvi put uvrstio lijek memantin za liječenje oboljelih koji se primjenjuje u zaustavljanju simptoma i znakova bolesti.

Alzheimerova bolest predstavlja veliki javnozdravstveni problem, te su svi pomaci i inicijative za poboljšanje kvalitete liječenje i skrb oboljelih važne i značajne. Primjena lijeka memantin odgađa fazu terminalne bolesti koja je za bolesnika i za obitelj najteža, a postiže se veća mogućnost kvalitetnijeg života bolesnika u primarnoj zajednici te se odgađa stacionarna skrb. Uvođenjem terapije ovim lijekom postiže se manja potrošnja ostalih resursa u zdravstvu, kao što je kućna njega, fizikalna terapija, a utječe i na smanjenje potrošnje drugih vidova zdravstvene zaštite.

Za specijalističko-konzilijarno i stacionarno liječenje oboljelih od Alzheimerove bolesti HZZO je u 2011. godini izdvojio 2.099.982 kuna, a u prvih šest mjeseci 2012. godini  1.083.465 kuna. U prošloj je godini trošak za kućne njege oboljelih od Alzheimerove bolesti iznosio 600.215 kuna, dok je u prvih 6 mjeseci ove godine za taj trošak izdvojeno 248.491 kuna.

Cilj zdravstvenog sustava je što kvalitetnije liječenje oboljelih od Alzheimerove bolesti jer njezino napredovanje vodi do gubitka pamćenja i promjena ponašanja bolesnika, što predstavlja veliko opterećenje kako za oboljele tako i za njihove obitelji.

Izvor:
HZZO