Ima li herpes virus ulogu u nastanku Alzheimerove bolesti?


Ima li herpes virus ulogu u nastanku Alzheimerove bolesti?

Izgleda da bi virusi mogli imati ključnu ulogu u razvoju Alzheimerove bolesti, ukazuju rezultati nove studije. Naime, pokazalo se da mozak oboljelih od Alzheimerove bolesti sadrži visoku razinu dva soja humanog herpes virusa, HHV–6 i HHV-7. Jednako tako, detaljna genetska analiza pokazala je da su herpes virusi u interakciji s ljudskim genima koji su ranije povezivani s Alzheimerovom bolesti.

Smatra se da aktivnost virusa aktivira ili suprimira gene koji su u bliskom kontaktu s genima odgovornima za Alzheimerovu bolest.

Prema mišljenju znanstvenika, ovi rezultati mogli bi usmjeriti istraživanja za prevenciju i liječenje Alzheimerove bolesti u novom smjeru.

Alzheimerova bolest nije zarazna bolest, no ako dodatna istraživanja potvrde da virusi ili druge infekcije imaju ulogu u nastanku Alzheimerovoj bolesti, tada bi se razvojem novih antivirusnih terapija ili imunoterapija mogla spriječiti ili liječiti Alzheimerova bolest.

Inače, humani herpes virusi 6 i 7 (HHV-6 i HHV-7) široko su rasprostranjeni u ljudi. Gotovo svaki čovjek se zarazi njima tijekom djetinjstva, a usko su povezani s roseolom infantum, bolešću dojenčadi i male djece koju uzrokuje humani herpes virus 6 (HHV–6) ili, rjeđe, HHV–7. Roseola infantum se očituje visokom vrućicom i rubeoliformnim osipom koji se pojavljuje tijekom vrućice ili po normalizaciji temperature, a nema simptoma ili znakova zahvaćenosti nekog organa.

Poput drugih herpes virusa, HHV-6A i HHV-7, prisutni su u ljudskom tijelu u stanju mirovanja i mogu se ponovno aktivirati kasnije u životu te uzrokovati encefalitis ili neko drugo kronično stanje.  

Valja spomenuti, da već desetljećima brojna istraživanja ukazuju na moguću ulogu mikroba i virusa u razvoju Alzheimerove bolesti, no niti jedno od tih istraživanja nije objasnilo kako su oni povezani.

Izvor:
Neuron