Imunoterapija višestruko produljuje život oboljelima od melanoma


Imunoterapija višestruko produljuje život oboljelima od melanoma

O imunoterapiji i rezultatima koje daje u liječenju malignih melanoma raspravljalo se danas u Zagrebu na znanstvenom simpoziju "Melanom", gdje su brojni stručnjaci izlagali najnovija otkrića vezana uz dijagnostiku, prevenciju i liječenje ovog tipa karcinoma.

Kako bi se oboljelima osigurala adekvatna terapija koja se danas u svijetu smatra standardom u liječenju melanoma, potrebno je i u Hrvatskoj omogućiti liječenje oboljelih u skladu sa smjernicama renomiranih svjetskih stručnih društava poput američke Nacionalne sveobuhvatne mreže za rak (National Comprehensive Cancer Network, NCCN) i Europskog društva za medicinsku onkologiju (European Society for Medical Oncology, ESMO) koje podrazumijevaju primjenu imunoterapijskih lijekova.

Inače, melanom predstavlja najteži oblik raka kože i jedan od najagresivnijih oblika karcinoma uopće, od kojeg svake godine obolijeva i umire sve veći broj ljudi, stoga je na simpoziju istaknuta potreba da Hrvatska čim žurnije uključi nove terapijske smjernice, u kojima je liječenje imunoterapijom neizostavan dio.

Naime, u posljednjih 30 godina broj oboljelih od malignog melanoma u Europskoj uniji se udvostručio, no iako je u Hrvatskoj broj dijagnosticiranih slučajeva na razini europskog prosjeka, zabrinjava činjenica da je stopa smrtnosti čak za 50% veća od prosječne stope smrtnosti za države Europske unije. Štoviše, od 70-ih godina prošlog stoljeća za većinu oboljelih od uznapredovanog melanoma u Hrvatskoj nije bilo značajnih pomaka u liječenju (s izuzetkom bolesnika u kojih se može primijeniti ciljana terapija BRAF inhibitorima).

Terapijski postupci u Hrvatskoj trenutačno se primarno oslanjaju na kemoterapiju, koja ne pokazuje uspješne rezultate i u pravilu dodatno narušava sveukupno stanje organizma pacijenata. Prema svjetskim smjernicama, ona već niz godina ne predstavlja terapiju izbora za uznapredovali melanom za koji se primjenjuje imunoterapija prvenstveno PD-1 protutijelima, odnosno ciljana terapija BRAF i MEK inhibitorima.

Zbog izvanrednih rezultata u liječenju nekih od najtežih malignih bolesti, imunoterapiju danas nazivaju "novom nadom" za oboljele, a u tijeku je više od 900 kliničkih istraživanja njene primjene u liječenju različitih malignih bolesti (uključujući i 10 najčešćih vrsta karcinoma). Ona djeluje tako da potiče vlastiti imunološki sustav na selektivno uništavanje stanica raka, povećavajući na taj način prirodnu sposobnost tijela za borbu protiv zloćudne bolesti.

Zahvaljujući izvanrednim rezultatima prilikom kliničkih ispitivanja na liječenju uznapredovanog melanoma, PD-1 inhibitori pembrolizumab i nivolumab su u 2014. godini po ubrzanom postupku dobili odobrenje  američke Agencije za hranu i lijekove (FDA), nakon čega je uslijedilo i pozitivno mišljenje Europske agencije za lijekove (EMA), kao i nagrada Prix Galien USA 2015 za pembrolizumab kao najbolji biotehnološki proizvod 2015. godine. Pembrolizumab i nivolumab su PD-1 inhibitori, koji spadaju u skupinu imunoterapijskih lijekova koji su pokazali iznimne rezultate u liječenju oboljelih od uznapredovanog melanoma koji je metastazirao ili je otkriven u uznapredovanoj fazi bolesti kada operacija više nije terapijska opcija.

Izvor:
Znanstveni simpozij "Melanom"