Kako cink u prehrani utječe na rizik od moždanog udara


Kako cink u prehrani utječe na rizik od moždanog udara

Novo istraživanje sugerira da konzumiranje cinka u određenom rasponu može smanjiti rizik od moždanog udara, ali više nije uvijek bolje, što naglašava važnost ciljane prehrane za zdravlje mozga.

Studija je pokazala da je među osobama koje konzumiraju manje od 8,82 mg cinka dnevno, svaki dodatni mg unosa cinka prehranom dnevno povezan s 14,2% nižom vjerojatnošću moždanog udara. Međutim, ova je povezanost uočena samo kod osoba koje konzumiraju manje od 8,82 mg dnevno. Veći unos iznad ovog praga nije pokazao daljnje smanjenje vjerojatnosti moždanog udara.

Namirnice bogate cinkom su losos, morski plodovi poput škampa, govedina, žuti sir, listovi peršina, gljive, kakao, sjemenke bundeve, češnjak, grah, badem i pinjol.

Moždani udar nastaje kada je poremećen protok krvi u mozgu. Postoje dvije glavne vrste moždanog udara: ishemijski moždani udar i hemoragijski moždani udar. Ishemijski moždani udar se javlja kada je protok krvi u mozak blokiran, dok je hemoragični moždani udar uzrokovan krvarenjem u mozgu ili oko njega.

Prethodne studije su utvrdile da je moždani udar drugi vodeći uzrok smrti u svijetu. Također je treći najčešći uzrok invaliditeta, što značajno povećava socioekonomski teret, posebno tijekom liječenja. Intervencije temeljene na načinu života, uključujući promjene u prehrani i tjelesne aktivnosti, potencijalno mogu spriječiti i smanjiti rizik od moždanog udara. Identificiranje uloge specifičnih hranjivih tvari povezanih s rizikom od moždanog udara je ključno. Ove informacije bi pozitivno pomogle kliničarima da učinkovitije upravljaju incidencijom moždanog udara.

Cink je element u tragovima s antioksidativnim i protuupalnim svojstvima. Uključen je u mnoge biološke funkcije, uključujući stanični metabolizam, proliferaciju stanica, stabilnost membrane i regulaciju oksidativnog stresa. Cink također djeluje kao kofaktor za antioksidativne enzime.

Nekoliko je studija pokazalo da je nedostatak cinka povezan s kroničnim bolestima, poput dijabetesa, hipertenzije, napadaja, Alzheimerove bolesti, kardiovaskularnih bolesti i depresije. Ove studije su također pokazale da su pacijenti s moždanim udarom podložniji nižim razinama cinka u serumu od zdravih osoba.

Izvor:
Scientific Reports