Kakvu ulogu ima crijevna disbioza u Parkinsonovoj bolesti?


Kakvu ulogu ima crijevna disbioza u Parkinsonovoj bolesti?

Parkinsonova bolest neizlječiva je neurodegenerativna bolest koja pogađa jednu od stotinu osoba diljem svijeta, a po broju oboljelih odmah je iza Alzheimerove bolesti. Međutim, još uvijek je nejasan mehanizam po kojem nastaje.

U nedavno objavljenoj studiji znanstvenici su otkrili disbiozu crijeva i usne šupljine u bolesnika s Parkinsonovom bolesti. Neke crijevne vrste bile su povećane kod Parkinsonove bolesti, kao što su porodice Akkermansiaceae, Bifidobacteriaceae i Ruminococcaceae, dok su Lachnospiraceae i Prevotellaceae pokazale pad. U ustima, relativna brojnost Firmicutes, Lactobacillaceae, Scardovia i Actinomyces, između ostalih, bila je povećana kod Parkinsonove bolesti.

Disbioza je bila povezana s većom učestalošću motoričkih i nemotoričkih simptoma, uključujući zatvor i polineuropatiju. U životinjskim modelima, samo oni pojedinci koji su bili pod većim genetskim rizikom za Parkinsonovu bolest razvili su simptome Parkinsonove bolesti u prisutnosti disbioze. Što ukazuje da disbioza pridonosi većem riziku od Parkinsonove bolesti, ali ju ne uzrokuje.

Temeljni mehanizmi vjerojatno uključuju mnoštvo metaboličkih promjena. Prisutnost disbioze dovodi do smanjene proizvodnje SCFA i veće propusnosti crijeva. Zauzvrat, to uzrokuje sustavnu upalu i upalu crijeva, proizvodnju amiloida iz crijevnih bakterija koje potiču agregaciju α-sinukleina i smanjenje broja bakterija koje proizvode SCFA.

Više proteina se fermentira, oslobađajući toksične metabolite poput p-krezola, uzrokujući zatvor. To pogoduje spororastućim bakterijama ili onima s alternativnim izvorima energije. Disbioza je također povezana s nedostatkom folne kiseline i hiperhomocisteinemijom, što može pridonijeti polineuropatiji.

Na kraju, oralna i crijevna disbioza smanjuju učinkovitost levodope, najučinkovitijeg lijeka koji se koristi u kontroli Parkinsonove bolesti. Levodopa apsorbirana u jejunumu pretvara se u dopamin unutar lumena crijeva putem crijevne bakterijske dopa dekarboksilaze. Dopamin usporava motilitet crijeva i može potaknuti kolonizaciju patogenih bakterija. Povećanje broja bakterija koje metaboliziraju levodopu smanjuje učinkovitost nadomjesne terapije dopaminom, stvarajući začarani krug koji pospješuje prekomjerni rast bakterija.

Valja istaknuti, da je predloženo nekoliko intervencija koje bi mogle vratiti crijevnu mikrobiotu u njeno zdravo stanje. To uključuje intervencije u prehrani, probiotike, dekontaminaciju crijeva i transplantaciju fekalne mikrobiote.

Izvor:
Revue Neurologique