Kombinacija vitamina D i kalcija može kod nekih žena smanjiti rizik od melanoma


Kombinacija vitamina D i kalcija može kod nekih žena smanjiti rizik od melanoma

Nova studija provedena na 36.282 žene u postmenopauzi, životne dobi od 50 do 79 godina, pokazala je da kombinacija vitamina D i kalcija može kod žena koje su izložene većem riziku od razvoja melanoma smanjiti rizik od razvoja melanoma za pola.

Ispitanice koje su sudjelovale u studiji dnevno su uzimale kombinaciju od 1.000 mg kalcija i 400 internacionalnih jedinica (IU) vitamina D.

Žene koje su izložene većem riziku od razvoja melanoma su žene koje već već imale rak kože, poput raka bazalnih i skvamoznih (pločastih) stanica.

Inače neke prethodne studije pokazale su da su vitamin D i kalcij povezani s nižim rizikom od raka debelog crijeva, raka dojke, raka prostate te drugih karcinoma.

Maligni melanom je rak kože koji nastaje od melanocita u pigmentiranom području; u koži, sluznicama, očima i središnjem živčanom sustavu. Metastaze su povezane s dubinom invazije u dermisu. Uz širenje prognoza je loša. Dijagnoza se postavlja biopsijom. Kod operabilnih tumora se uvijek izvodi široka ekcizijska biopsija. Kod metastatskih tumora potrebna je kemoterapija, no izlječenje je teško.

Izvor:
Journal of Clinical Oncology