Konzumiranje bilo koje količine alkohola može povećati rizik od demencije
Konzumiranje bilo koje količine alkohola vjerojatno povećava rizik od demencije, sugerira najveća kombinirana opservacijska i genetska studija do sada. Naime, čak ni lagano pijenje - za koje se općenito smatra da je zaštitno, na temelju opservacijskih studija - vjerojatno neće smanjiti rizik, koji raste usporedno s količinom konzumiranog alkohola.
Smatra se, da ovi rezultati pružaju dokaze o povezanosti između svih vrsta konzumacije alkohola i povećanog rizika od demencije. Iako korelacijski opservacijski podaci sugeriraju zaštitni učinak laganog pijenja, to bi se djelomično moglo pripisati smanjenom pijenju uočenom kod ranih slučajeva demencije; genetske analize nisu podržale nikakav zaštitni učinak, što sugerira da bilo koja razina konzumacije alkohola može doprinijeti riziku od demencije.
Strategije javnog zdravstva koje smanjuju prevalenciju poremećaja konzumacije alkohola mogle bi potencijalno smanjiti učestalost demencije do 16%.