Konzumiranje ribe smanjuje rizik od moždanog udara


Konzumiranje ribe smanjuje rizik od moždanog udara

Nova studija provedena na 34.670 žena u dobi od 49 do 83 godine pokazala je da žene koje jedu tri obroka ribe tjedno imaju manji rizik od moždanog udara.

Naime pokazalo se da žene koje jedu tri obroka ribe tjedno u usporedbi s ženama koje jedu jedan obrok ribe tjedno imaju za 16 posto manji rizik od moždanog udara.

Pri odabiru ribe za obrok, najbolje da se odlučite za ribe koje su bogate omega-3 masnim kiselinama, kao što su losos, skuša i tuna, jer omega-3 masne kiseline smanjuju rizik od moždanog udara snižavajući krvni tlak i razinu kolesterola u krvi.

Ovo nije prva studija koja pokazuju da ljudi koji jedu više ribe imaju manji rizik od moždanog udara. Poznato je da liječnici preporučuju što više ribe u prehrani radi smanjenja rizika od kardiovaskularnih problema.

Studija iz prethodne godine pokazala je da sredovječni i stariji ljudi koji jedu ribu svaki dan imaju manju vjerojatnost da će razviti čimbenike rizika za bolesti srca, dijabetes i moždani udar.

Izvor:
American Journal of Clinical Nutrition