Konzumiranje većih količina povrća smanjuje rizik od očne mrene?


Konzumiranje većih količina povrća smanjuje rizik od očne mrene?

Prema rezultatima istraživanja provedenog u Velikoj Britaniji osobe koje manje konzumiraju meso, a više povrće, imaju manji rizik od razvoja očne mrene.

Naime pokazalo se da u usporedbi s konzumentima mesa, vegeterijanci i vegani imaju za čak 30 do 40 posto manji rizik od razvoja očne mrene.

Naravno, to ne znači da morate postati vegeterijanac ako želite izbjegnuti razvoj očne mrene. Isto tako istraživanje ne dokazuje da konzumiranje mesa potiče razvoj očne mrene.

Konzumiranje većih količina povrća može imati zaštitnu ulogu, naime i prethodna istraživanja pokazala su da neki nutrijenti iz povrća smanjuju rizik od očne mrene. Vegeterijanska prehrana također može biti i znak zdravog načina života.

Inače, pušenje, dijabetes te izlaganje jakoj sunčevoj svjetlosti povećavaju rizik od razvoja očne mrene

Očna mrena (katarakta) je zamućenje očne leće koje uzrokuje zamagljenje vida. Naziv dolazi od grčke riječi katarasso koja znači vodopad jer je zjenično područje u mreni bijelo kao vodopad.

Bolest najčešće nastaje postupno, kao posljedica starenja (tzv. staračka mrena), te čini oko 90% svih mrena. Obično se javlja iza 60. godine života.

Smatra se kako mrena nastaje zbog poremećaja metabolizma leće. Neki od simptoma su zamagljen vid, bljeđe boje, lošiji vid noću i dr. Najčešće se liječi operativnim zahvatom.

Izvor:
The American Journal of Clinical Nutrition