Krvarenja u mozgu kod starijih osoba povezana s naslagama amiloida u krvnim žilama


Krvarenja u mozgu kod starijih osoba povezana s naslagama amiloida u krvnim žilama

Česta vrsta krvarenja u mozgu kod starijih osoba, poznata kao subduralno krvarenje, povezana je s prisutnošću amiloidnih naslaga u cerebralnim krvnim žilama, ukazuje nova studija. Ovo je prva studija koja povezuje amiloid cerebralnih žila sa subduralnim krvarenjima i trebala bi dovesti do boljeg razumijevanja oba stanja.

Ovo istraživanje je pokazalo da pacijenti s amiloidnim naslagama u cerebralnim žilama - stanje koje se naziva cerebralna amiloidna angiopatija (CAA) - imaju najmanje pet puta veću vjerojatnost da će doživjeti subduralna krvarenja, u usporedbi s pacijentima bez cerebralne amiloidne angiopatije. 

Trenutačno kliničari općenito ne smatraju izolirana subduralna krvarenja dijelom spektra cerebralne amiloidne angiopatije. Dakle, ako se ova veza uspostavi, tada će kliničari početi probirati i procjenjivati pacijente sa subduralnim krvarenjem na cerebralnu amiloidnu angiopatiju, što bi bila velika promjena i mogla bi dovesti do bolje skrbi i boljih ishoda.

Subduralna krvarenja su krvarenja iz krvnih žila koja se javljaju na vanjskoj površini mozga ispod njegove najveće pokrovne membrane, poznate kao dura. Oni rezultiraju zarobljenom krvlju koja se zove subduralni hematom, koji može vršiti opasan pritisak na mozak i obično zahtijeva kirurško uklanjanje. Subduralna krvarenja pogađaju gotovo 125.000 Amerikanaca godišnje, a zbog starenja stanovništva na putu su da postanu najčešći razlog za operaciju mozga među odraslim pacijentima.

Trenutno ne postoje specifični tretmani za cerebralnu amiloidnu angiopatiju. Moguće je da će se anti-amiloidne terapije, koje su nedavno odobrene za korištenje kod Alzheimerove bolesti, u budućnosti testirati na pacijentima s cerebralnom amiloidnom angiopatijom. 

Izvor:
JAMA Neurology