Lijekovi za Parkinsonovu bolest povezani s kompulzivnim ponašanjem


Lijekovi za Parkinsonovu bolest povezani s kompulzivnim ponašanjem

Nova studija provedena u SAD-u i Kanadi na 3.090 ispitanika pokazala je da primjena lijekova za Parkinsonovu bolest može povećati rizik od razvoja kompulzivnog ponašanja kao što je kompulzivno kockanje, kompulzivno kupovanje, prekomjerno jedenje i kompulzivno seksualno ponašanje.

Naime istraživanjem se pokazalo da je učestalost poremećaja kontrole impulsa kod bolesnika oboljelih od Parkinsonove bolesti koji su uzimali lijekove iz skupine agonista dopamina bila 17,1 posto, dok je kod bolesnika koji nisu uzimali lijekove ta učestalost bila 6,9 posto.

Najčešće je dolazilo do pojave kompulzivnog kupovanja (5,7 posto) i kompulzivnog kockanja (5 posto) te prekomjernog jedenja (4,3 posto) i kompulzivnog seksualnog ponašanja (3,5 posto), a približno 4 posto bolesnika je imalo dva ili više od navedenih poremećaja.

Ostali čimbenici rizika koji su bili povezani s poremećajima kontrole impulsa bili su: uzimanje levodope (isto lijek za Parkinsonovu bolest), življenje u SAD-u, mlađa životna dob, neoženjenost, pušenje cigareta te imanje člana obitelji koji ima problema s kockanjem.

Izvor:
HealthDays