Ljubitelji crvenog mesa izloženi većem riziku od moždanog udara


Ljubitelji crvenog mesa izloženi većem riziku od moždanog udara

Analiza dvaju istraživanja pokazala je da su osobe koje svaki dan jedu nekoliko obroka crvenog mesa izložene većem riziku od razvoja moždanog udara nego osobe koje ga jedu u manjim količinama.

Tako se pokazalo da muškarci koji svaki dan pojedu više od dva obroka crvenog mesa imaju 28 posto veći rizik od razvoja moždanog udara, u usporedbi s muškarcima koji u prosjeku svaki dan jedu trećinu obroka crvenog mesa.

Žene koje su svakodnevno jele približno dva obroka crvenog mesa, imale su 19 posto veći rizik od razvoja moždanog udara nego žene koje su jele manje od pola obroka crvenog mesa dnevno.

No, ukoliko bi se jedan dnevni obrok crvenog mesa zamjenio s obrokom peradi rizik od moždanog udara bi se smanjo za 27 posto.

Jednako tako, zamjena jednog obroka crvenog mesa, ribom ili orašastim plodovima, smanjila bi rizik od moždanog udara za 17 posto, dok bi obrok mliječnih proizvoda smanjio rizik za 10 do 11 posto.

Rezultati istraživanja nisu bili iznenađenje za znanstvenike, obzirom da su već neka ranija istraživanja povezivala konzumiranje crvenog mesa s dijabetesom i koronarnom bolesti srca.

Izvor:
Stroke