Loš san može povećati rizik od razvoja glaukoma


Loš san može povećati rizik od razvoja glaukoma

Prema rezultatima nove studije koja je analizirala podatke više od 400.000 ljudi, loš san mogao bi biti povezan s razvojem glaukoma, vodećim uzrokom sljepoće. Inače, glaukom je obilježen progresivnim gubitkom svjetlosno osjetljivih stanica u oku i oštećenjem vidnog živca. Ako se ne liječi, može uzrokovati nepovratnu sljepoću. 

Tijekom prosječnog razdoblja praćenja od 10,5 godina, znanstvenici su identificirali 8.690 slučajeva glaukoma.

Česta dnevna pospanost povezana je s 20% većim rizikom od bolesti. Rizik je porastao 12% s nesanicom i 8% s kratkim ili dugim spavanjem. Hrkanje je povezano s 4% većim rizikom.

U usporedbi s onima kojima bolest nije dijagnosticirana, oboljeli od glaukoma uglavnom su bili stariji i muškarci, imali su visok krvni tlak ili dijabetes te su u nekom trenutku pušili.

Unutarnji tlak u oku, ključni čimbenik u razvoju glaukoma, raste kada osoba leži i kada hormoni spavanja nisu u redu, kao što se događa kod nesanice. Jednako tako, depresija i anksioznost, koje mogu pratiti nesanicu, također mogu povećati unutarnji očni tlak, vjerojatno zbog neregulirane proizvodnje kortizola. Isto tako, repetitivne ili dugotrajne epizode niske razine kisika zbog sleep apneje također mogu oštetiti vidni živac.

Ovi rezultati naglašavaju nužnost intervencije u spavanju za osobe s visokim rizikom od glaukoma i potencijalnog oftalmološkog pregleda kod osoba s kroničnim problemima spavanja kako bi se spriječio glaukom.

Izvor:
BMJ Open