Mediteranska prehrana može smanjiti rizik od Parkinsonove bolesti


Mediteranska prehrana može smanjiti rizik od Parkinsonove bolesti

Rezultati nove studije ukazuju da su osobe koje prakticiraju mediteransku prehranu izložene za jednu trećinu manjem riziku od razvoja prodromalnih simptoma koji mogu prehoditi Parkinsonovoj bolesti.

Prodromalni simptomi odnose se na simptome koji mogu nastati godinama prije očiglednijih problema s kretanjem koji su karakteristični za Parkinsonovu bolest. Spomenuti simptomi uključuju zatvor, depresiju, bolove u tijelu, oštećen osjet mirisa, pospanost tijekom dana, te poteškoće u gledanju boja.

Inače, ovo nije prva studija koja povezuje prehranu i Parkinsonovu bolest. Naime, nekoliko prethodnih studija otkrilo je povezanost između načina prehrane - ili određenih namirnica ili hranjivih sastojaka - i rizika od razvoja Parkinsonove bolesti.

Za Parkinsonovu bolest karakteristično je nenormalno nakupljanje proteina zvanog alfa-sinuklein u mozgu. S vremenom mozak gubi stanice koje proizvode dopamin, neurotransmiter koja pomaže u regulaciji kretanja i emocionalnih reakcija. 

Također, valja podsjetiti da je za mediteransku prehranu karakteristična konzumacija povrća, voća, mahunarki, cjelovitih žitarica, maslinovog ulja i ribe.

Izvor:
Neurology