Moždani udar ima dugoročni učinak na mentalne procese


Moždani udar ima dugoročni učinak na mentalne procese

Poznato je da u pacijenata koji su pretrpjeli moždani udar često dolazi do neposrednog pogoršanja sposobnosti razmišljanja i zaključivanja, no nova studije je pokazala da moždani udar može imati i više podmukao, dugoročni učinak na mentalne procese.

Naime, pokazalo se da pacijenti koji su doživjeli moždani udar imaju veliku vjerojatnost da će doživjeti ubrzano slabljenje sposobnosti razmišljanja i planiranja za najmanje šest godina nakon moždanog udara. Pa se tako pokazalo da za svaku godinu nakon moždanog udara pacijenti imaju 23 posto veći rizik od dodatnog slabljenja kognitivnih sposobnosti.

Kod pacijenata koji su pretrpjeli moždani udar došlo je do slabljenja globalne spoznaje ili kognicije i izvršnih funkcija. Globalna spoznaja odražava ukupnu sposobnost neke osobe da razmišlja i zaključuje, dok izvršne funkcije odražavaju njihovu sposobnost da organiziraju i upravljaju vremenom, te donose odluke.

Također, treba spomenuti da izgleda da moždani udar ne uzrokuje dugoročne promjene po verbalno pamćenje, sposobnost učenja novih stvari.

U ovom istraživanju je sudjelovalo gotovo 24.000 ispitanika u dobi od 45 ili više godina.

Izuzetno je bitno da osobe koje su doživjele moždani udar redovito kontroliraju svoj krvni tlak i razinu kolesterola u krvi, prakticiraju zdravu prehranu, budu tjelesno aktivni, te prestanu pušiti. Jednako tako, ne treba zanemariti i druženje s drugim osobama te igranje igri pamćenja i rješavanje zagonetki.

Izvor:
JAMA