Na sjeveru Engleske u jeku epidemija super-gonoreje


Na sjeveru Engleske u jeku epidemija super-gonoreje

Na sjeveru Engleske je izbila epidemija gonoreje, spolno prenosive bolesti, koja je vrlo otporna na postojeće lijekove, izvještavaju britanski mediji. Centar epidemije je u Leedsu. Novi, rezistentni soj bakterije Neisseriae gonorrhoeae otkriven je u 16 osoba, no smatra se da je broj zaraženih znatno veći. Pokazalo se da je novi soj Neisseriae gonorrhoeae otporan na lijek azitromicin, koji se obično koristi za liječenje gonoreje u kombinaciji s lijekom ceftriaksonom.

Obzirom da je navedeni soj otporan na vrlo popularni antibiotik azitromicin, koji je u vrlo širokoj primjeni, smatra se da ga se čim prije treba uništiti, kako ne bi postao dominatni soj Neisseriae gonorrhoeae u Engleskoj. Svi pacijenti koji su zaraženi novi sojem su heteroseksualci, a liječe se alternativnim antibioticima. No, problem je što je novi soj otporan na terapiju prvog izbora, pa stoga sve više raste zabrinutost da gonoreja postaje neizlječiva.

Neisseria gonorrhoeaeje anaerobni, gram negativni diplokok, koji se gotovo uvijek prenosi spolnim odnosom (vaginalnim, oralnim i analnim seksom) i ima izuzetnu sposobnost prilagodbe, tako da je do sada razvila otpornost na penicilin, tetracikline, ciprofloksacin te od nedavno i na cefiksim.

Neisseria gonorrhoeae najčešće uzrokuje infekcije mokraćne cijevi i endocerviksa, ali do infekcije može doći i u farinksu ili rektumu nakon oralnog ili analnog seksa.

Kod vaginalnog odnosa bez zaštite, prijenos se događa u 20 posto slučajeva sa žene na muškarca te u 40 do 60 posto slučajeva sa muškarca na ženu.

Orofaringealna gonoreja javlja se u približno 20 posto žena koje su prakticirale oralni seks sa zaraženim partnerom. U suprotnom slučaju prijenos je vrlo rijedak.

Simptome zaraze ima samo 10 do 20 posto zaraženih žena i vrlo mali broj zaraženih muškaraca.

Kod gonoreje se javljaju sljedeći simptomi: peckanje prilikom mokrenja, neugoda u mokraćnoj cijevi, disurija, česta potreba za mokrenjem i gnojni žuto-zeleni iscjedak iz spolovila (hrv. kapavac).

Ukoliko se ne liječi, gonoreja može uzrokovati ozbiljne komplikacije kao što su epididimitis u muškaraca te upalna bolest zdjelice, izvanmatrenična trudnoća i neplodnost u žena.

Inače, gonoreja je druga najčešća spolno prenosiva infekcija u Engleskoj, s trendom stalnog porasta broja infekcija. Naime, od 2013. do 2014. godine, broj infekcija je porastao za 19 posto, s 29.419 na 34.958 slučajeva.

Izvor:
BBC

Link na izvor