Nakon menopauze vulvovaginalni problemi su uobičajeni


Nakon menopauze vulvovaginalni problemi su uobičajeni

Nakon menopauze, više od polovine žena ima vulvovaginalne simptome kao što su svrbež, peckanje, bol, žarenje, iritacija, suha rodnica, bol tijekom snošaja, iscjedak ili neugodan miris iz rodnice, no većina njih ne dobiva standardnu terapiju, ukazuje nova studija.

Tijekom reproduktivnih godina vagina i vulva su izložene utjecaju spolnog hormona estrogena, no nakon menopauze ta područja nisu izložena njegovom utjecaju te dolazi do razvoja gore navedenih simptoma koji uzokuju emocionalne probleme u žena u postmenopauzi ili utječu na njihov način života.

Jednako tako, tri četvrtine žena koje su bile seksualno aktivne navele su da su im simptomi postmenopauze stvarali probleme u odnosu sa partnerom. Liječnici koji su sudjelovali u istraživanju ističu da je više od 10 posto žena u postmenopazi prijavilo pet ili više vulvovaginalnih simptoma unutar zadnjih tjedan dana.

Također, treba spomenuti da je polovina žena koja je imala vulvovaginalne simptome imala i potrebu za učestalim mokrenjem, kao i fekalnu inkontinenciju.

Kako bi se ublažile navedene tegobe često se koriste vaginalni lubrikanti, no velik broj njih može izazvati ozbiljne alergijske reakcije u žena.

Čak trećina žena s vulvovaginalnim simptomima nije posjetilo svojeg ginekologa zadnje dvije godine, a 83 posto njih nije dobivalo standardnu terapiju za genitourinarne simptome menopauze koja se sastoji od niskih doza vaginalnog estrogena koje se primjenjuju u obliku prstenova, tableta i kreme.

Inače, niske doze vaginalnog estrogena ne uzrokuje iste nuspojave kao sistemska primjena estrogena. Također, vaginalni estrogen je učinkovitiji liječenju vulvovaginalnih simptoma nego sistemska primjena estrogena.

Izvor:
Menopause