Neinvazivno ultrazvučno liječenje mozga moglo bi usporiti Parkinsonovu bolest


Neinvazivno ultrazvučno liječenje mozga moglo bi usporiti Parkinsonovu bolest

Neinvazivni tretman koji zagrijava određena područja moždanog tkiva može ublažiti simptome kretanja kod nekih ljudi s Parkinsonovom bolešću, pokazalo je novo kliničko ispitivanje.

Radi se o postupku koji se zove fokusirana ultrazvučna ablacija, gdje liječnici koriste zvučne valove za zagrijavanje i uništavanje specifičnih točaka moždanog tkiva koje doprinose problemima kretanja.

Inače, već se nekoliko godina koristi za liječenje nekih pacijenata s Parkinsonovom bolešću čiji je primarni simptom tremor udova.

Kod Parkinsonove bolesti dolazi do abnormalnog nakupljanja proteina koji se zove alfa-sinuklein u neuronima (živčanim stanicama) u mozgu. Tijekom vremena, mozak gubi stanice koje proizvode dopamin, koji pomaže regulirati kretanje i emocionalne reakcije.

Parkinsonova bolest uzrokuje niz simptoma, ali najvidljiviji znakovi povezani su s kretanjem -- poput drhtanja, ukočenih udova i problema s koordinacijom. Lijekovi koji ili privremeno obnavljaju dopamin ili oponašaju njegovo djelovanje, standardna su terapija.

Izvor:
New England Journal of Medicine