Neplodni muškarci izloženi većem riziku od srčane bolesti i dijabetesa


Neplodni muškarci izloženi većem riziku od srčane bolesti i dijabetesa

Prema rezultatima novog istraživanja neplodni muškarci su izloženi većem riziku od razvoja određenih zdravstvenih problema poput srčane bolesti, dijabetesa i ovisnosti o psihoaktivnim tvarima i alkoholu.

Inače, ranija istraživanja su povezivala neplodnost u muškaraca s većim rizikom od raka testisa ili čak i smrti, no ovo je prvi puta da se neplodnost u muškaraca povezuje s metaboličkim bolestima.

U istraživanju je sudjelovalo više od 100.000 muškaraca prosječne dobi od 33 godine. Rezultati su pokazali da neplodni muškarci imaju 48 posto veći rizik od srčane bolesti i oko 30 posto veći rizik od dijabetesa.

Također, treba spomenuti da su muškarci s najtežim oblikom neplodnosti imali veći rizik od razvoja bubrežne bolesti i alkoholizma.

Smatra se da su za ovu povezanost odgovorni hormonalni i okolišni čimbenici.  Naime, niže razine hormona testosterona su povezane većom učestalošću srčane bolesti i smrti, a izloženost štetnim utjecajima iz okoliša tijekom fetalnog razvoja mogu dovesti do reproduktivnih i zdravstvenih problema kasnije u životu.

Inače, neplodnost pogađa oko 15 posto parova, a muška neplodnost je uzrok u oko polovice svih slučajeva.

Izvor:
Fertility and Sterility