Niska razina vitamina D povezana s povišenim krvnim tlakom
![Niska razina vitamina D povezana s povišenim krvnim tlakom](/var/cybermed/storage/images/vijesti/niska_razina_vitamina_d_povezana_s_povisenim_krvnim_tlakom/3601808-1-cro-HR/niska_razina_vitamina_d_povezana_s_povisenim_krvnim_tlakom.jpg)
Prema rezultatima istraživanja u kojem je sudjelovalo više od 146.500 ispitanika, niske razine vitamina D mogu biti uzrok povišenog krvnog tlaka (hipertenzije).
Inače, i prethodna istraživanja su ukazivala na jaku vezu između niske razine vitamina D i hipertenzije.
Svakako treba istaknuti da se otkrilo da se za svako povišenje razine vitamina D za 10 posto, rizik od hipertenzije smanjivao za 8 posto.
Obzirom na troškove i nuspojave antihipertenziva, ideja da se pomoću vitamina D može smanjiti rizik od hipertenzije ili sniziti povišeni krvni tlak, izgleda primamljivo, ističu stručnjaci.
Najviše vitamina D nalazimo u ribljem ulju i ribljem mesu, zatim mlijeku i mliječnim proizvodima, cerealijama, žutanjku, kvascu i jetri.
Izvor:
The Lancet Diabetes & Endocrinology