Niske razine vitamina D povećavaju rizik od raka mokraćnog mjehura


Niske razine vitamina D povećavaju rizik od raka mokraćnog mjehura

Analiza sedam studija pokazala je da niske razine vitamina D mogu povećati rizik od raka mokraćnog mjehura. Također, pokazalo se da vitamin D može potaknuti imunološki odgovor, pomoću kojeg se identificiraju i uništavaju abnormalne stanice prije nego što se razviju u rak.

Smatra se da niske razine vitamina D u krvi mogu spriječiti stanice mokraćnog mjehura da potaknu odgovarajuću reakciju na abnormalne stanice.

Obzirom da je vitamin D jeftin i siguran za primjenu, njegova potencijalna uporaba u prevenciji raka mokraćnog mjehura može utjecati na živote mnogih ljudi, ističu stručnjaci.

Naše tijelo proizvodi vitamin D tijekom izlaganja sunčevim zrakama. Jednako tako, vitamin D se može naći u namirnicama kao što su masna riba, mlijeko, mliječni proizvodi i žumanjak. Prethodna istraživanja povezala su nedostatak vitamina D sa srčanom bolešću, mentalnim oštećenjem, autoimunim poremećajima i karcinomom.

Izvor:
University of Warwick PR