Novi lijek učinkovit u liječenju psihoza povezanih s Parkinsonovom bolesti


Novi lijek učinkovit u liječenju psihoza povezanih s Parkinsonovom bolesti

Prema mišljenju stručnjaka lijek pimavanserin mogao bi biti prva terapija koja pruža sigurno i učinkovito liječenje bolesnika sa simptomima psihoze koji su povezani s Parkinsonovom bolesti.

Inače, više od 50 posto oboljelih od Parkinsonove bolesti pati i od psihoze, uglavnom u obliku halucinacija i deluzija (kriva uvjerenja). Svakao treba reći da su simptomi psihoze uznemirujući ne samo za oboljele od Parkinsonove bolesti nego i za osobe koje se brinu o njima.

Trenutno se oboljeli od Parkinsonove bolesti, koji pate od psihoze, liječe antipsihoticima poput klozapina i kvetiapina, no njihova primjena može pogoršati motoričke simptome Parkinsonove bolesti te ubrzati kognitivno propadanje, što može biti opasno po život.

Pimavanserin blokira serotonin 5-HT2A receptore koji su povezani s vizualnim halucinacijama i deluzijama. U usporedbi s drugim antipsihoticima, njegova primjena nije uzrokovala pogoršanje motoričkih funkcija, sedaciju i druge nuspojave koje se povezuju s primjenom antipsihotika.

Izvor:
The Lancet