Onečišćeni zrak i buka povezani s hipertenzijom


Onečišćeni zrak i buka povezani s hipertenzijom

Život u najzagađenijim gradovima i mjestima može imati sličan učinak na povišenje krvnog tlaka (hipertenzija) kao i prekomjerna tjelesna težina, ukazuje nova studija. Jednako tako, pokazalo se da i prometna buka, u manjoj mjeri, također, može biti odgovorna za povišenje krvnog tlaka.

Osobe koje žive u bučnim ulicama, gdje je prosječna razina noćne buke bila oko 50 dB, imale su 6 posto veći rizik od razvoja hipertenzije nego osobe u kojih je razina noćne buke bila oko 40 dB.

Inače, poznato je da je hipertenzija vodeći uzrok bolesti i smrti te da može uzrokovati srčanu bolest, zatajivanje srca i moždani udar. Ponekad ju nazivaju "tihi ubojica" jer je bez simptoma.

Obzirom na opću prisutnost onečišćenja zraka i važnost hipertenzije kao najbitnijeg čimbenika rizika za kardiovaskularne bolesti, ovi rezultati imaju važne javno zdravstvene implikacije, ističu stručnjaci. Aktualna europska granična vrijednost za onečišćenje finim česticama (PM2,5) je dva i pol puta veća od preporučene vrijednosti Svjetske zdravstvene organizacije (SZO). Stoga stručnjaci smatraju da bi europske standarde kakvoće zraka trebalo dodatno postrožiti.

Izvor:
European Heart Journal