Oralni seks doprinosi širenju nezaustavljive bakterije


Oralni seks doprinosi širenju nezaustavljive bakterije

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) upozorava da oralni seks doprinosi širenju opasnog soja bakterije Neisseria gonorrhoeae. Jednako tako, i smanjenje uporabe kondoma također doprinosi širenju infekcije s bakterijom Neisseria gonorrhoeae koja se danas vrlo teško liječi, a u nekim slučajevima je i neizlječiva. Inače, u posljednje vrijeme uzročnici spolno prenosivih infekcija sve više razvijaju rezistenciju na postojeće antibiotike.

Oko 78 milijuna svake godine se zarazi s nekom od spolno prenosivih bolesti, a ne treba zaboraviti da one mogu uzrokovati neplodnost.

Prema najnovijim podacima Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) iz 77 zemalja, rezistencija na antibiotike bakterije Neisseria gonorrhoeae koja je uzročnik spolno prenosive bolesti znane kao gonoreja, je široko rasprostranjena.

Dosada su se pojavili slučajevi gonoreje koji se ne mogu liječiti postojećim antibioticima u tri zemlje - Japanu, Francuskoj i Španjolskoj.

Način prijenosa je primarno spolni (tijekom vaginalnog/analnog/oralnog odnosa) kojim dolazi do kontakta između sluznica, no također se može prenijeti tzv. vertikalnim prijenosom s majke na dijete, tijekom prolaska kroz zaraženi porođajni kanal.

Najčešće zahvaća uretru (mokraćnu cijev), cerviks (vrat maternice), rektum (završni dio debelog crijeva), farinks (ždrijelo) i konjunktivu (spojnicu) oka. Obilježava ju kratka inkubacija, do pojave simptoma dolazi 2 do 5 dana nakon kontakta sa zaraženom osobom.

Gonoreja se manifestira pojavom genitalnih i ekstragenitalnih simptoma, a ne smije se zanemariti ni pojava asimptomatske infekcije čija učestalost varira ovisno o spolu.

Naime, u jednog od deset heteroseksualnih muškaraca i u više od tri četvrtine žena i gay muškaraca, nisu uočeni lako prepoznatljivi simptomi gonoreje.

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) poziva na pomno praćenje širenja rezistentnog soja bakterije Neisseria gonorrhoeae te ulaganje u razvoj novih lijekova za liječenje gonoreje.

U Reviji za zdravlje br. 1 2016 možete naći zgodne ilustracije koje vam mogu pomoći u lakšem prepoznavanju gonoreje.

Izvor:
SZO, BBC