Osobe s teškim alergijama na hranu imaju veću vjerojatnost da će biti ubijene nego da će umrijeti od anafilaksije


Osobe s teškim alergijama na hranu imaju veću vjerojatnost da će biti ubijene nego da će umrijeti od anafilaksije

Istraživanje koje su proveli britanski znanstvenici s Imperial College London pokazalo je da osobe s teškim alergijama na hranu imaju veću vjerojatnost da će biti ubijene ili da će umrijeti od slučajnog uzroka nego da će umrijeti od anafilaksije, alergijske reakcije.

Anafilaksija je akutna, po život opasna, alergijska reakcija posredovana IgE protutijelima koja se javlja kod prethodno senzibiliziranih osoba kada dođu u dodir sa senzibilizirajućim antigenom. Simptomi su stridor (grub, visokotonski zvuk čujan pri disanju, naročito pri udahu), dispneja (otežano disanje), piskanje i hipotenzija.

Namirnice koje najčešće uzrokuju anafilaksiju su mlijeko, jaja, školjke, kikiriki i orašasti plodovi.

Treba istaknuti da alergije na hranu postaju sve više javnozdravstveni problem u cijelom svijetu, naime od 1997. do 2007. njihova učestalost je porasla za 18 posto.

Rezultati ovog istraživanja pokazali su da osobe koje pate od alergija na hranu, njihove obitelji i staratelji, puno više brinu o riziku od smrti zbog alergije na hranu nego što je on stvaran.

Naime, pokazalo se da je rizik od smrti u osoba koje imaju alergiju na hranu, u razdoblju od jedne godine, 1,81 na milijun ljudi. Što pokazuje da alergija na hranu čini vrlo malu razliku u nečijem ukupnom riziku od smrti.

Izvor:
Clinical and Experimental Allergy