Oštećenje krvnih žila oka glavni element u napredovanju Alzheimerove bolesti


Oštećenje krvnih žila oka glavni element u napredovanju Alzheimerove bolesti

Abnormalnosti krvnih žila u oku glavni su čimbenik u napredovanju Alzheimerove bolesti, prema istraživanju američkih znanstvenika iz Cedars-Sinai. Naime, te promjene odgovaraju promjenama u mozgu, nudeći novu mogućnost rane dijagnoze Alzheimerove bolesti.

Prema mišljenju znanstvenika, ova studija pruža novo razumijevanje vaskularnih promjena povezanih s Alzheimerovom bolešću, posebno u retini, sloju živčanog tkiva u stražnjem dijelu oka.

Kod pacijenata s Alzheimerovom bolešću i blagim kognitivnim oštećenjem, uočen je jedan od najranijih znakova Alzheimerove bolesti do danas: poremećaj krvno-retinalne barijere, gdje čvrsto spojene stanice sprječavaju štetne tvari da uđu u tkivo mrežnice. Kod pacijenata s Alzheimerovom bolešću otkriveno je da postoji manjak od čak 70% u toj barijeri, što znači da štetne tvari mogu proći i ući u tkivo mrežnice.

Valja istaknuti, da je oštećenje krvno-retinalne barijere bilo snažno povezano sa stanjem koje se naziva cerebralna amiloidna angiopatija (CAA) -; nakupljanje amiloidnih proteina u malim krvnim žilama - i drugim vaskularnim bolestima u mozgu.

Jednako tako, otkrilo se, da se naslage proteina zvanog amiloid beta 40 nakupljaju u arterijama mrežnice pacijenata s Alzheimerovom bolešću, čineći arterije krutim, ometajući protok krvi i sprječavajući arterije da očiste štetne tvari iz mrežnice.

Inače, kontrola hipertenzije, zdrava prehrana s niskim udjelom šećera, smanjenje konzumacije alkohola i izbjegavanje pušenja pomaže u sprječavanju kronične upale i oštećenja krvnih žila.

Izvor:
Cedars-Sinai