Otkrivene promjene u mozgu kod bolesnika sa sindromom iritabilnog crijeva


Otkrivene promjene u mozgu kod bolesnika sa sindromom iritabilnog crijeva

Istraživanje provedeno na 55 žena sa sindromom iritabilnog crijeva i na 48 žena bez sindroma iritabilnog crijeva pokazalo je da žene sa sindromom iritabilnog crijeva imaju povećanu ili smanjenu gustoću sive tvari u područjima mozga koja su odgovorna za pozornost, regulaciju emocija, inhibiciju boli te obradu podataka iz crijeva.

Slične strukturalne promjene mozga uočene su i u bolesnika s poremećajima boli kao što su bol u križima, migrena i bol u kuku.

Sindrom iritabilnog crijeva je funkcionalna, kronična ili recidivirajuća gastrointestinalna bolest karakterizirana bolom u trbuhu, nadutošću i poremećajem crijevnog pražnjenja u obliku zatvora ili proljeva. Bolest se u zapadnim zemljama javlja u oko 20 posto stanovnika, a žene pobolijevaju najmanje dvostruko češće nego muškarci.

"Otkrivanje strukturalnih promjena u mozgu ukazuje na  "organsku" komponentu sindroma iritabilnog crijeva i podržava teoriju o povezanosti mozga i crijeva kod tog sindroma" rekao je autor studije dr. Emeran Mayer, sa David Geffen School of Medicine, University of California - Los Angeles, te dodao da ovo otkriće pobija dosada uvriježeno mišljenje da su simptomi sindroma iritabilnog crijeva "samo psihološki". 

Izvor:
HealthDay