Home / Vijesti / Prehrana može putem mikrobioma utjecati na odgovor na imunoterapiju

Prehrana može putem mikrobioma utjecati na odgovor na imunoterapiju

Prehrana može putem mikrobioma utjecati na odgovor na imunoterapiju

Prehrana bogata vlaknima mogla bi potencijalno poboljšati odgovor na imunoterapiju s inhibitorima imunoloških kontrolnih točaka, dok izgleda probiotici prigušuju taj  odgovor, ukazuje studija provedena na pacijentima s dijagnosticiranim melanomom.

Smatra se da prehrana i dodaci prehrani djeluju na sposobnost pacijenta da reagira na imunoterapiju za karcinom, najvjerojatnije zbog promjena u mikrobiomu crijeva. Inače, mikrobiom crijeva ima veliku ulogu u moderiranju imunološkog sustava.

Neka prethodna istraživanja pokazala su da su određene bakterije u mikrobiomu crijeva povezane s odgovorom na imunološku terapiju. Bolji odgovor na imunoterapiju postignut je u osoba s raznolikim mikrobiomom crijeva.

Rezultati ove studije su pokazali da je prehrana bogata cjelovitim žitaricama, voćem i povrćem bila pozitivno povezana s bakterijskom florom koja je ranije pokazala da daje odgovor na imunoterapiju s inhibitorima imunoloških kontrolnih točaka. Prehrana bogata šećerom i obrađenim mesom bila je negativno povezana s takvim bakterijama. Korelacija između ove dvije prehrane i odgovora na terapiju bila je značajna.

Jednako tako, pacijenti koji su uzimali probiotičke dodatke, imali su manju raznolikost crijevnog mikrobioma te slabiji odgovor na imunoterapiju s inhibitorima imunoloških kontrolnih točaka.

Izvor:
American Association for Cancer Research (AACR) 2019 Annual Meeting

15 godina zdravstvenog portala Cybermed.hr
Revija za zdravlje
Prijava za newsletter

Anketa

Je li dvojni angažman liječnika u sustavu javnog zdravstva i privatnoj praksi koruptivna praksa i primjer sukoba interesa?

Ljekovito bilje