Prekretnica u liječenju Parkinsonove bolesti


Prekretnica u liječenju Parkinsonove bolesti

Američki znanstvenici s University of California San Diego School of Medicine uspjeli su u laboratorijskom istraživanju na miševima uspješno stvoriti nove neurone te izliječiti Parkinsonovu bolest.

Inače, Parkinsonova bolest je teška iscrpljujuća i progresivna neurodegenerativna bolest za koju trenutno nema lijeka, a ovo otkriće moglo bi pomoći stotinama tisuća pacijenata sa Parkinsonovom bolesti.

Američki znanstvenici su stanice mozga zvane astrociti pretvorili u funkcionirajuće dopaminergičke stanice, koje su izgubljene zbog Parkinsonove bolesti. Ova zamjena oštećenih stanica pomogla je u vraćanju izgubljenih funkcija. Novonastali neuroni su implantirani miševima s motoričkim simptomima Parkinsonove bolesti izravno u područja osiromašena dopaminergičkim neuronima.

Valja spomenuti, da astrociti proizvode jedinstveni protein koji ih sprječava da postanu živčane stanice ili neuroni. Tijekom ovog istraživanja jednostavno je zaustavljena proizvodnja ovog proteina od strane astrocita, kako bi oni mogli postati dopaminergični neuroni. Za stvaranje dopaminergičkih neurona korištena je PTB antisens oligonukleotidna terapija. 

Nakon ubrizgavanja novonastalih neurona miševima, dopaminergični neuroni porasli su za 30 posto. Razina dopamina također je porasla na normalu. Nakon jednog tretmana, miševi su imali normalne motoričke pokrete u roku od tri mjeseca te do kraja života više nisu imali simptome Parkinsonove bolesti

Izvor:
Nature