Primjena antipsihotika povećava rizik od upale pluća


Primjena antipsihotika povećava rizik od upale pluća

Prema rezultatima nizozemskog istraživanja provedenog na 1.944 bolesnika, osobe starije životne dobi koje uzimaju antipsihotike izložene su dvostruko većem riziku od razvoja potencijalno smrtonosne upale pluća.

Istraživanjem su se uspoređivali podaci 258 bolesnika s upalom pluća s podacima 1.686 bolesnika bez upale pluća. Četvrtina bolesnika s upalom pluća umrla je unutar mjesec dana. Uvidom u lijekove koji su im bili propisivani, pokazalo se da su bolesnici koji su koristili antipsihotike bili izloženi dvostruko većem riziku od upale pluća. Bolesnici koji su koristili antipsihotike nove generacije imali su malo manji rizik nego bolesnici koji su koristili starije, konvencionalne antipsihotike.

Rizik od upale pluća pojavio se započinjanjem terapije s antipsihoticima i povećavao se proporcionalno s dozom propisanog lijeka.

Stoga su znanstvenici s Erasmus University Medical Centera iz Rotterdama mišljenja da bi kliničari koji su započeli liječenje svojih bolesnika antipsihoticima trebali pomno pratiti bolesnika, posebno na početku terapije i ako su im propisane visoke doze.

Izvor:
BBC