Protuupalne dijete mogu ublažiti COVID-19


Protuupalne dijete mogu ublažiti COVID-19

Prema rezultatima nove studije, protuupalne dijete mogu biti korisne u prevenciji infekcije novim koronavirusom 2 SARS-CoV-2 ili smanjenju težine koronavirusne bolesti 2019 (COVID-19).

Iako COVID-19 ostaje asimptomatski ili blago simptomatski u većine zaraženih ljudi, može uzrokovati teške po život opasne posljedice kod osjetljivih osoba, uključujući starije odrasle osobe, imunokompromitirane pacijente i one s komorbiditetom.

Primarni znak teškog COVID-19 je hiperupala koju karakterizira pretjerano lučenje citokina i kemokina. Poznato je da su  interferon-gama, interleukin (IL)-1, -6 i -18 i faktor nekroze tumora (TNF) glavni citokini uključeni u imunopatološka stanja povezana s COVID-19. Takva hiperaktivacija imunološkog sustava poznata je kao "citokinska oluja", koja potom dovodi do apoptoze imunoloških stanica, odgođenog uklanjanja virusa, poremećaja alveolarne barijere i ozljede pluća.

Dobro je poznato da je zdrava prehrana važna za pravilno funkcioniranje imunološkog sustava. S druge strane, čini se da ljudi s lošom prehranom imaju oslabljen imunološki sustav, što ih čini osjetljivijima na virusne infekcije. S obzirom na patofiziologiju COVID-19, očekuje se da će protuupalne dijete smanjiti imunopatološka opterećenja bolesti.

Uočeno je da pacijentima s COVID-19 s nedostatkom hranjivih tvari potrebno više vremena za oporavak od bolesti. Osim toga, čini se da je većina hospitaliziranih COVID-19 pacijenata imala nedostatak barem jedne hranjive tvari. Kao nutritivne intervencije za liječenje COVID-19, studije su se prvenstveno fokusirale na neke kritične protuupalne komponente prehrane, uključujući vitamine C i D, cink i omega-3 masne kiseline, kao i na mediteransku prehranu.

Izvor:
Diseases