Rak prostate može povećati rizik od krvnih ugrušaka


Rak prostate može povećati rizik od krvnih ugrušaka

Liječnici moraju biti svjesni činjenice da rak prostate povećava rizik od ozbiljnih i potencijalno smrtonosnih krvnih ugrušaka kod muškaraca za oko 50 posto, upozorava nova studija. Naime, pokazalo se da su svi bolesnici s rakom prostate izloženi povećanom riziku od venske tromboembolije (VTE).

Rak prostate je najčešće dijagnosticiran karcinom kod muškaraca srednjih i starijih godina. Prethodna istraživanja pokazala su da muškarci s rakom prostate imaju dva do tri puta veću vjerojatnost da će razviti VTE od onih bez raka. Pa su u svjetlu značajnih poboljšanja u liječenju raka prostate tijekom posljednjeg desetljeća, znanstvenici željeli ponovno procijeniti rizik od VTE u pacijenata s rakom prostate.

Ovo istraživanje je pokazalo da je najveći rizik od venske tromboembolije (VTE) bio u prvih šest mjeseci nakon dijagnoze raka prostate.

Inače, veličina povećanog rizika od VTE-a među muškarcima s rakom prostate uočena u ovoj studiji bila je niža od one uočene za druge tipove raka, što se vjerojatno može pripisati visokom udjelu muškaraca s lokaliziranom bolešću i niskim rizikom od progresije raka.

Izvor:
BMJ Open